Változások a bölcsődei, óvodai, iskolai gyermekétkeztetésben 2025. február 09-től
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról jogszabály alapján a következő változások lépnek életbe:
1. Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:
Olajos magvak:
A felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket nem lehet felhasználni.
A mák nem tartozik a felsoroltakhoz, így ezt továbbra is lehet adni.
2. Diétás étkeztetésre vonatkozó szakorvosi igazolásról, amit a szülőnek az intézmény felé kell benyújtani:
- 2 éves kor alatt igazolást adhat a házi gyermekorvos.
- 2 éves kor felett, úgynevezett átmeneti igazolást állíthat ki a házi gyermekorvos, 6 hónapig érvényes és ismételni nem lehet.
- Diétás étkezésre szakorvosi igazolást endokrinológiai, gasztroenterológiai, diabetológiai, allergológiai, nefrológiai, neurológiai szakorvostól fogadnak el az intézmények illetve a konyhák.
- A szakorvosi igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
- Gyermek neve, születési helye, ideje, TAJ száma.
- Szakorvos neve, pecsétszáma, hivatalos elérhetősége, működési nyilvántartási száma, szakorvosi licencének megnevezése, licence időszak vége.
- Diétás igényt alátámasztó BNO kód, diéta pontos megnevezése, cukorbetegség esetén a napi előírt összes szénhidrátmennyiség, valamint az étkezésenkénti szénhidrát mennyiség feltüntetése, egyéb diéta pontos megnevezése.
- Igazolás kiállításának dátuma, érvényességének lejárati ideje.
- Állapot véglegessége folytán felülvizsgálat nem szükséges vagy a kiállítástól 1 évig érvényes, ha szükséges a felülvizsgálat, akkor a következő felülvizsgálat időpontja: év, hónap nap megjelölése.
- Orvosi aláírás, pecsét.
Amennyiben a diétás igényt indokló sajátos egészségi állapot a szakorvosi igazolás érvényességi idején belül már nem áll fenn, annak tényét a szakorvosnak igazolnia kell és azt a szülőnek az intézmény felé be kell nyújtania a diétás étkeztetés iránti igény visszavonása érdekében.
3. Kálcium bevitel csökkentése
Ami a gyakorlatban az jelenti, hogy a gyerekek számára többször fognak tudni teát biztosítani tízóraira. Kevesebb tejet, tejterméket kell adni ezentúl. Leginkább az 1-3 éves korcsoport számára lesz igazán érezhető változás.
4. Napi sóbevitel
Jelenlegi szabályozás nagyon szigorú, nagyon kevés az a sómennyiség, amit a gyerekek részére használhatnak a konyhák. Ezen most enyhítettek és 2028. augusztus 31.-ig nagyobb keretet kapnak.
5. Száraz hüvelyesek (sárgaborsó, szárazbab, lencse)
Ezeket a termékek az 1-3 éves korcsoport számára 2 hét alatt legalább egyszer biztosítani kell, 4 éves kor felett pedig legalább heti egyszer.