Változások a bölcsődei, óvodai, iskolai gyermekétkeztetésben 2025. február 09-től

A  közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról jogszabály alapján a következő változások lépnek életbe:

1.       Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:

Olajos magvak:

A felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket nem lehet felhasználni.

A mák nem tartozik a felsoroltakhoz, így ezt továbbra is lehet adni.

 

2.      Diétás étkeztetésre vonatkozó szakorvosi igazolásról, amit a szülőnek az intézmény felé kell benyújtani:

 

-        2 éves kor alatt igazolást adhat a házi gyermekorvos.

-        2 éves kor felett, úgynevezett átmeneti igazolást állíthat ki a házi gyermekorvos, 6 hónapig érvényes és ismételni nem lehet.

-        Diétás étkezésre szakorvosi igazolást endokrinológiai, gasztroenterológiai, diabetológiai, allergológiai, nefrológiai, neurológiai szakorvostól fogadnak el az intézmények illetve a konyhák.

-        A szakorvosi igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

-        Gyermek neve, születési helye, ideje, TAJ száma.

-        Szakorvos neve, pecsétszáma, hivatalos elérhetősége, működési nyilvántartási száma, szakorvosi licencének megnevezése, licence időszak vége.

-        Diétás igényt alátámasztó BNO kód, diéta pontos megnevezése, cukorbetegség esetén a napi előírt összes szénhidrátmennyiség, valamint az étkezésenkénti szénhidrát mennyiség feltüntetése, egyéb diéta pontos megnevezése.

-        Igazolás kiállításának dátuma, érvényességének lejárati ideje.

-        Állapot véglegessége folytán felülvizsgálat nem szükséges vagy a kiállítástól 1 évig érvényes, ha szükséges a felülvizsgálat, akkor a következő felülvizsgálat időpontja: év, hónap nap megjelölése.

-        Orvosi aláírás, pecsét.

 

Amennyiben a diétás igényt indokló sajátos egészségi állapot a szakorvosi igazolás érvényességi idején belül már nem áll fenn, annak tényét a szakorvosnak igazolnia kell és azt a szülőnek az intézmény felé be kell nyújtania a diétás étkeztetés iránti igény visszavonása érdekében.

 

3.       Kálcium bevitel csökkentése

Ami a gyakorlatban az jelenti, hogy a gyerekek számára többször fognak tudni teát biztosítani tízóraira. Kevesebb tejet, tejterméket kell adni ezentúl. Leginkább az 1-3 éves korcsoport számára lesz igazán érezhető változás.

4.       Napi sóbevitel

Jelenlegi szabályozás nagyon szigorú, nagyon kevés az a sómennyiség, amit a gyerekek részére használhatnak a konyhák. Ezen most enyhítettek és 2028. augusztus 31.-ig nagyobb keretet kapnak.

5.       Száraz hüvelyesek (sárgaborsó, szárazbab, lencse)

Ezeket a termékek az 1-3 éves korcsoport számára 2 hét alatt legalább egyszer biztosítani kell, 4 éves kor felett pedig legalább heti egyszer.